Vragen over de verzekering

Verzekering

Verzekering

In Nederland krijgt ongeveer de helft van de kinderen een beugel zodra zij 11 of 12 jaar worden. Het plaatsen van de beugel en alle materialen die daarvoor nodig zijn, kosten al snel tussen de 2.500 en 3.000 euro. Dit wordt normaal gesproken alleen via een aanvullende verzekering vergoed. Het probleem is dat er bij de meeste verzekeraars een wachttijd geldt van een jaar.

Gelukkig zijn er nog steeds een paar zorgverzekeringen die geen wachttijd hanteren voor orthodontie onder de 18 jaar. Als verzekerde maak je dan direct gebruik van de vergoeding die geldt in het pakket.

Kijk hieronder voor meer informatie betreft verzekeren of neem contact met ons op.

In Nederland krijgt ongeveer de helft van de kinderen een beugel zodra zij 11 of 12 jaar worden. Het plaatsen van de beugel en alle materialen die daarvoor nodig zijn, kosten al snel tussen de 2.500 en 3.000 euro. Dit wordt normaal gesproken alleen via een aanvullende verzekering vergoed. Het probleem is dat er bij de meeste verzekeraars een wachttijd geldt van een jaar.

Geen wachttijd 2023

Gelukkig zijn er nog steeds een paar zorgverzekeringen die geen wachttijd hanteren voor orthodontie onder de 18 jaar. Als verzekerde maak je dan direct gebruik van de vergoeding die geldt in het pakket.

Onderstaande verzekeraars vergoeden in totaliteit ten minste € 1.000 per kind en hebben GEEN wachttijd of medische selectie in 2023:

Verzekering

Vergoeding

Premie

a.s.r. Aanvulling Extra

80% tot € 1.000*

€ 22,50

a.s.r. Aanvulling Uitgebreid

80% tot € 2.000*

€ 36,50

Aevitae Populair

100% tot €1.000

€ 24,03**

FBTO Gezichtszorg & Ortho

100% tot € 500 per jaar

€ 15,25**

IZZ ZvdZ + Extra 1

80% tot € 1.000

€ 44,00

NN Extra

80% tot € 1.000

€ 25,25

NN Compleet

80% tot € 1.750

€ 44,66

OHRA Extra Aanvullend

75% tot € 1.000

€ 23,99

OHRA Uitgebreid

75% tot € 2.000

€ 47,02

Salland TandTop

75% tot € 1.000 per jaar

€ 43,50

ZEKUR Extra ZEKUR

75% tot € 1000

€ 36,95

*Eerste jaar max. € 500 | **Leeftijdsgebonden premie van toepassing

Je vergelijkt deze aanvullende verzekeringen eenvoudig via Zorgwijzer.

Bovenstaande verzekeraars kunnen dus erg interessant zijn als je zoon of dochter volgend jaar kosten maakt in verband met orthodontie.

Hoogste vergoeding

Ben je gewoon op zoek naar de beste dekking?

Dan kom je terecht bij onderstaande verzekeringsmaatschappijen en pakketten. Er geldt in alle gevallen een wachttijd of medische selectie:

Verzekering

Vergoeding

Premie

IZZ ZvdZ + Extra 3*

80% tot € 3000

€ 84,00

ONVZ Topfit

100% tot € 3.000
(max. € 1.000 per jaar)

€ 67,66

Pro Life Extra Largepolis

100% tot € 2.500

€ 74,25

Univé Tand Best

100% tot € 2.500

€ 54,00

VGZ Tand Best

100% tot € 2.500

€ 52,40

Zilveren Kruis AV 4 sterren

100% tot € 2500

€ 74,25

*Alleen voor collectief verzekerden

Alle verzekeringen die minimaal 2.000 euro vergoeden, staan in hier benoemd. Houd er rekening mee dat er in veel gevallen een wachttijd van toepassing is.

Wat houdt een wachttijd in?

Bij het merendeel van de zorgverzekeraars geldt in 2023 een wachttijd voor een orthodontievergoeding. Dat betekent dat je voor het aanvullende pakket eerst een jaar lang premie moet betalen, alvorens je recht hebt op de vergoeding.

In de zorgvergelijker wordt je hier duidelijk voor gewaarschuwd, zoals in het onderstaande screenshot.

 

De wachttijdregel geldt onder meer bij de grote verzekeraars: Zilveren Kruis, VGZ, Menzis en CZ.

Voorbeeld

Hoe werkt de vergoeding van orthodontie met wachttijd in de praktijk?

  1. Stel, je dochter van 9 heeft over twee jaar een beugel nodig.
  2. Je sluit bij Univé de Tand Best verzekering af. Deze kost 54 euro per maand in 2023.
  3. In 2023 mag er nog geen aanspraak worden gemaakt op de orthodontie dekking
  4. Je betaalt volgend jaar echter wel 12 maanden aanvullende premie van in totaal 648 euro
  5. In 2024 mogen de kosten voor orthodontie gedeclareerd worden tot eenmalig € 2.500 per kind

Voor een overzicht van alle vergoedingen voor orthodontie in 2023, kun je hier terecht.

23 november 2022

Zorgverzekering per jaar betalen? Hier krijg je de hoogste korting

Deze zorgverzekeraars vergoeden een beugel zonder wachttijd

 

DOE DE VERZEKERINGSCHECK:

Om je te helpen bij het kiezen van het juiste moment waarop je voor uw kind een verzekering moet afsluiten voor een orthodontische behandeling kun je een 1ste consult (€ 23,45) aanvragen.

Zo bent je op tijd verzekerd en betaal je niet eerst jaren premie voordat uw kind daadwerkelijk orthodontische vergoeding nodig heeft.

Om voor vergoeding orthodontie door jouw zorgverzekeraar in aanmerking te komen dien je aanvullend verzekerd te zijn. Let hierbij op dat orthodontie in het pakket vergoed wordt. De zorgverzekeraars hanteren vergoedingen die sterk verschillen! Het loont dus om niet alleen zorgvuldig de zorgverzekeraars te vergelijken, maar ook de pakketten die de zorgverzekeraars aanbieden. Ga je er hierbij van uit, dat de kosten van een orthodontische behandeling meestal liggen tussen € 2.000,00 en € 3.000,00, verdeeld over 2 à 3 jaar. Let op bij het overstappen van zorgverzekeraar maar ook van zorgpakket binnen jouw eigen verzekering dat je niet een wachttijd van 1 jaar hebt. Dit houdt in dat je eerst 1 jaar premie moet betalen voordat je voor vergoeding in aanmerking komt.

Orthodontie wordt in uitzonderlijke gevallen vanuit de basisverzekering vergoed. Het gaat hierbij om aangeboren afwijkingen aan het gezicht, of ernstige standsproblemen van kaken en/of tanden. Voor vergoeding van orthodontie bij dit soort afwijkingen zal voorafgaand een aanvraag bij de zorgverzekeraar ingediend moeten worden. Aan de hand van deze aanvraag kan de zorgverzekeraar besluiten de behandeling wel of niet voor 100% te vergoeden.

Om u inzicht te geven in de verschillende aanvullende polissen van de zorgverzekeraars kun je op de website www.vergelijkmondzorg.nl de informatie vinden. Ook op de website van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten www.orthodontist.nl staat een duidelijk overzicht van alle verzekeraars in Nederland.

Een beugel wordt tot de leeftijd van 18 jaar door de zorgverzekering alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat hierbij om aangeboren afwijkingen aan het gezicht, of om ernstige problemen met de stand van de kaken en/of tanden. Voor vergoeding van orthodontie bij dit soort afwijkingen zal voorafgaand een aanvraag bij de zorgverzekeraar ingediend moeten worden. Aan de hand van deze aanvraag kan de zorgverzekeraar besluiten de behandeling wel of niet voor 100% te vergoeden.

Meestal moet de behandeling dus zelf betaald worden en is het verstandig een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten als je een beugel nodig hebt.

De kosten van een beugel en de bijbehorende behandeling verschillen afhankelijk van de lengte van de behandeling en het soort beugel dat nodig is. Gemiddeld komen de kosten uit op 2.000 en 3.000 euro voor een beugel van zowel de boven- als de onderkaak. Kosten voor een beugel worden gespreid in rekening gebracht, meestal over een periode van twee à drie jaar.

In de meeste gevallen is het verstandig om als er ‘gebeugeld’ wordt een aanvullende tandartsverzekering bij de zorgverzekeraar af te sluiten. Om te helpen bij het kiezen van het juiste moment waarop je het beste een aanvullende tandartsverzekering kunt afsluiten voor een orthodontische behandeling, kun je het beste CONTACT opnemen met onze praktijk! Zo ben je op tijd verzekerd en betaal je geen onnodig premie.

Om voor een vergoeding voor orthodontie door de zorgverzekeraar in aanmerking te komen, moet je dus aanvullend tandartsverzekerd zijn. Let goed op dat orthodontie daadwerkelijk in het pakket vergoed wordt. Zorgverzekeraars hanteren vergoedingen die sterk van elkaar verschillen! Het loont dus om niet alleen zorgvuldig de zorgverzekeraars te vergelijken, maar ook de pakketten die de zorgverzekeraars aanbieden. Let op: bij het overstappen van zorgverzekeraar maar ook van zorgpakket binnen de eigen verzekering dat je meestal een wachttijd van een jaar hebt. Dit betekent dat je eerst een jaar premie moet betalen voordat je voor een vergoeding in aanmerking komt.

Orthodontie wordt in uitzonderlijke gevallen vanuit de basisverzekering vergoed.

Om inzicht te geven in de verschillende aanvullende polissen van de zorgverzekeraars kun je op de website www.vergelijkmondzorg.nl  goede informatie vinden.

Als een gebit in goede staat is, kan een orthodontische behandeling op elke leeftijd worden ingezet, zowel bij volwassenen als bij kinderen.