Beugel

De headgear

De headgear

Met de headgear, ook wel buitenboordbeugel genoemd, wordt een kracht uitgeoefend op de bovenkaak. Deze kracht heeft een invloed op de groei van de bovenkaak en ook op de kiezen waar hij aan bevestigd is. De richting en de grootte van de kracht hangen af van de manier waarop het aangezicht groeit en hoe de kiezen moeten verschuiven.

De buitenbeugel wordt vaak gebruikt om meer ruimte te maken voor de blijvende tanden die nu te weinig plaats hebben. Vaak komt daarna nog een andere beugel erbij bv. Een plaatjesbeugel. Er zijn twee soorten buitenbeugels: een hoofdkapje (headcap of petje) en een nekband. Via een metalen beugel met twee binnenbenen en twee buitenbenen langs je wangen wordt de kracht van de buitenbeugel overgebracht op je gebit.

Om de kiezen zitten metalen bandjes met openingen waar de buitenbeugel in past. Je moet hem voorzichtig en zonder wrikken in de bandjes bevestigen. Deze bandjes zijn met een speciale lijm vastgeplakt op je kiezen. Deze lijm lost op als je frisdrank of andere
dranken drinkt waar prik in zit. Om te voorkomen dat banden los gaan zitten moet je dus geen koolzuurhoudende dranken meer drinken.

In het begin zijn de kiezen vaak gevoelig maar dat gaat vanzelf na enige tijd over. Ook kunnen de kiezen iets losser gaan staan door de kracht die erop wordt uitgeoefend.

Het is belangrijk om de volgende regels in acht te nemen:

  1. een headgear moet volgens de instructies gedragen worden dus 14-16 uur per dag.
  2. draag de headgear volgens een vast patroon en sla geen enkele dr, ooag ovek niet in de vakantie.
  3. draag de headgear niet tijdens het eten en sporten of in andere situaties waarin de beugel gestoten kan worden.
  4. spelen met de headgear betekent risico voor je gebit en je ogen.
  5. maak de nekband of het hoofdkapje altijd aan de rechterkant los voordat je de beugel uitdoet.
  6. als een band los zit moet je dit melden en een afspraak maken om hem opnieuw vast te laten zetten.

Reparaties die uitgevoerd moeten worden door oneigenlijk gebruik van de beugel worden in rekening gebracht. Oneigenlijk gebruik is een beugel die kapot gaat door eigen “schuld”. Hierbij valt te denken aan kapotte apparatuur t.g.v. eten, stoeien, sporten, nagelbijten, etc.

HET IS HEEL BELANGRIJK DRIE MAAL PER DAG JE TANDEN TE POETSEN !!!