Elastieken

Orthodontische elastieken

Orthodontische elastieken

Dit zijn kleine ronde elastieken, die in verschillende maten en diktes beschikbaar zijn. Ze worden gebruikt in combinatie met vaste apparatuur (brackets of plaatjes). Je kunt ze zelf in de mond vastmaken.

Hoe je dat moet doen, wordt uitgelegd op het moment dat je ze krijgt. De kleur van het zakje waar de elastieken inzitten geeft aan welke elastieken je hebt en hoe strak ze zijn.

Hoe werken elastieken?

Als je de elastieken vastmaakt aan de beugel worden ze uitgerekt. Daardoor geven ze kracht op tanden en kiezen die vervolgens gaan schuiven of verplaatsen. De elastieken zijn de “motor” van de behandeling en dus zeer belangrijk.

Hoe moeten elastieken gedragen worden?

Tijdens de controle wordt precies uitgelegd hoe de elastieken gedragen moeten worden. Onthoud goed waar je de elastieken precies vast moet maken. Als je ze verkeerd draagt betekent dit dat tanden en kiezen de verkeerde kant op schuiven. Dit kan de behandeling ernstig vertragen. Je moet iedere ochtend de oude elastiekjes weggooien en nieuwe indoen. Elastieken worden vrij snel “slap” en werken dan niet meer goed. Je krijgt daarom een zakje mee met voldoende voorraad voor ruim een maand.

Wanneer moeten elastieken gedragen worden?

In principe moeten elastieken ALTIJD in. Tijdens het eten en tandenpoetsen mag je ze even uitlaten. Zorg dat je de discipline opbrengt om dit goed te doen, des te sneller gaat de behandeling vooruit en des te eerder kan je beugel verwijderd worden. De duur van de behandeling hangt dus voor een groot gedeelte van je eigen medewerking af. In sommige gevallen hoeven de elastieken niet dag en nacht gedragen te worden, dit wordt dan uitdrukkelijk aan je verteld.

 Enkele tips.

  1. Zorg dat je de elastieken altijd bij je hebt. Soms gaan ze kapot of raak je ze kwijt. Zorg dan dat je meteen nieuwe indoet anders schuiven je tanden en kiezen weer heel snel terug in de oude stand.
  2. Vraag zelf tijdens de controle nieuwe elastieken als je voorraad op is.
  3. Ga niet zelf experimenteren met elastieken. Als je verkeerde elastieken draagt of ze op een verkeerde manier indoet, kan dit je gebit ernstig beschadigen. Houd je precies aan de instructies die je gekregen hebt.
  4. Als je de elastieken niet goed draagt, gaat de behandeling niet of te langzaam vooruit. Dit betekent dat je langer met de beugel rondloopt dan nodig is, met alle nadelen en risico’s van dien.
  5. Als het niet goed lukt om ze in te doen, laat ze dan uit maar meld dit zo snel mogelijk zodat het probleem opgelost kan worden.