Beugel

De herbstbeugel

De herbstbeugel

De herbstbeugel, deze zit met metalen banden vast op de eerste kleine en grote kiezen in zowel onder- als bovenkaak. Door staafjes aan de zijkant wordt de onderkaak gedwongen naar voren te bijten.

Door de onderkaak 8 tot 10 maanden in deze stand te laten bijten, wordt de overbeet gecorrigeerd. De tijdsduur is afhankelijk van de grootte van de overbeet.

De voordelen van een herbstbeugel ten opzichte van een activator (blokbeugel) zijn:

  • gaat sneller (wordt immers dag en nacht gedragen) meestal is na 8-10 maanden een stabiel resultaat bereikt.
  • Je kunt er beter mee praten.

De beugel:

  • Doordat hij vast zit is het schoonhouden moeilijker dus extra oppassen met zoet en frisdrank en vooral toch zo goed mogelijk schoonmaken.
  • Het wennen is in het begin wat moeilijker omdat je de beugel niet “even” uit kunt doen. Ook het eten is in het begin lastig, maar zal steeds beter gaan.
  • Soms gaan de staafjes uit elkaar bij “heel” wijd opendoen, je kunt het weer goed krijgen door weer wijd open te doen en dan de staafjes in elkaar te schuiven.
  • Gaat het bovenste deel los van het kogelgewrichtje dan kun je dit zelf (of iemand die een beetje handig is) weer op het kogeltje vastzetten door het bovenste deel dwars (dus naar de mondhoek wijzend) van voor naar achter over het kogeltje te duwen met de platte kant van het bovenste deel naar achteren wijzend.

Gaat er iets los en krijg je het zelf niet gerepareerd neem dan altijd meteen contact op met de praktijk.

Reparaties die uitgevoerd moeten worden door oneigenlijk gebruik van de beugel worden in rekening gebracht. Oneigenlijk gebruik is een beugel die kapot gaat door eigen “schuld”. Hierbij valt te denken aan kapotte apparatuur t.g.v. eten, stoeien, sporten, nagelbijten, etc.

HET IS HEEL BELANGRIJK DRIE MAAL PER DAG TE POETSEN!!!