Moet ik een beugel?

De Beugel

De Beugel

Een beugel helpt een afwijkende stand van kaken en tanden te corrigeren, als ze bijvoorbeeld scheef staan, of te ver naar voren. Vaak word je naar een orthodontist verwezen door de tandarts. Maar iedereen die niet tevreden is over zijn of haar gebit kan altijd rechtstreeks bij de orthodontist terecht. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig. De orthodontist bekijkt vervolgens de stand van de kaken en de tanden en beoordeelt of een beugel nodig is.

Wat voor soorten beugels zijn er?

Niet ieder gebit is hetzelfde en niet alle tanden kunnen door een orthodontist op eenzelfde manier gecorrigeerd worden. Er zijn verschillende soorten beugels waaruit de orthodontist kan kiezen, zodat er altijd een beugel is die precies bij jou past en die zorgt voor een mooi maar ook functioneel goed gebit. Er zijn onder meer:

Een vaste beugel zit vastgeplakt op de tanden en kun je niet zelf uitdoen. De plaatjes of brackets worden met speciale lichtuithardende lijm (composiet) op de tanden vastgemaakt. Vervolgens wordt een draad door de brackets aangebracht die kracht uitoefent op de tanden waardoor ze gaan schuiven. Deze draad moet regelmatig vervangen of aangepast worden, zodat de tanden stap voor stap rechter komen te staan en het boven- en ondergebit steeds beter op elkaar gaat passen. Het is heel belangrijk deze beugel goed te poetsen anders bestaat het risico op gaatjes in de tanden. De mondhygiëne wordt door ons goed gecontroleerd, en indien nodig krijgt je een afspraak bij onze preventie-assistente, die goed uitlegt hoe je moet poetsen. Zij kan ook zorgen voor gebitsreiniging en tandsteen verwijderen.

De meest gebruikte en bekende losse beugels zijn de activator (blokbeugel), de buitenbeugel en de lipbumper. De activator zorgt er voor dat de overbeet kleiner wordt. Dit gebeurt door de boventanden naar achteren te verplaatsen en/of de onderkaak naar voren te laten groeien. De buitenbeugel wordt vastgemaakt aan metalen bandjes die op de bovenkiezen bevestigd worden. De buitenbeugel zorgt ervoor dat de bovenkaak en de bovenkiezen naar achteren gaan en dat er meer ruimte komt in de bovenkaak. Een lipbumper verplaatst de kiezen naar achteren, zodat er meer ruimte ontstaat voor de andere tanden. De lipbumper wordt meestal in de onderkaak gebruikt.

Daarnaast bestaat er een groot aantal andere beugels die voor allerlei doeleinden gebruikt kunnen worden. Voor iedere patiënt wordt bekeken in welke richting de kaken en de tanden verplaatst moeten worden om een goed passend gebit en een mooi harmonieus profiel te krijgen.

Voor meer informatie, kun je ook eens kijken op de website: beugel.nl