Na het verwijderen

Retentieperiode

Retentieperiode

De orthodontische apparatuur bij jou is verwijderd. De actieve behandeling met vaste apparatuur is daarmee ten einde gekomen. Op het moment dat de apparatuur verwijderd is.

De komende periode zullen alle tanden en kiezen moeten wennen aan hun nieuwe stand en goed vast moeten groeien in het bot van boven- en onderkaak. Vaak hebben ze bovendien de neiging om terug te gaan staan in hun oude stand zoals die voor de behandeling was. Dit mag natuurlijk niet gebeuren want dan is alles voor niets geweest! Daarom krijg je nu nog een zogenaamde “nabehandeling” om te zorgen dat tanden en kiezen goed vastgroeien in de stand die ze nu hebben.

In de bovenkaak krijg je een retentieplaat. Dit is een uitneembare kunstharsplaat met metalen klemmetjes en draadjes die tegen je tanden aan drukken. Het is een vreemd gevoel in je mond en je zult er zeker aan moeten wennen in het begin. De plaat gaat in de loop van de tijd vanzelf losser zitten.

De komende 6 maanden moet je de plaat dag en nacht dragen, alleen met poetsen, eten en sporten mag je hem uitdoen. Daarna moet je de plaat gedurende 3 maanden alleen ’s nachts dragen en tenslotte nog 3 maanden geleidelijk afbouwen. Dus over 1 jaar mag de plaat pas helemaal uit! Schoonmaken doe je elke dag met een oude harde tandenborstel met water en gewone zeep of tandpasta!

In de boven- en onderkaak is een spalk geplaatst achter het front. De uitleg over de spalk heb je in een vorige brief gekregen.

Mocht de spalk per ongeluk toch los gaan dan moet je dit direct dezelfde dag nog melden. Indien je dat niet doet gaan de tanden vrijwel zeker scheef groeien in zeer korte tijd!

GOOI DE SPALK NOOIT WEG! Indien je dat toch doet zien wij ons genoodzaakt een vervangingsnota te sturen ad. € 110,00 per spalk (prijswijzigingen voorbehouden).

Indien je retentieplaat kapot gaat, moet je voor de reparatie altijd je MODELLEN meebrengen. Zorg dat je de retentieplaat niet kwijt raakt. Mocht je de retentieplaat toch kwijt raken dan zijn wij genoodzaakt een vervangingsnota ad. € 130,00 (prijswijzigingen voorbehouden).

Reparaties die uitgevoerd moeten worden door oneigenlijk gebruik van de beugel worden in rekening gebracht. Oneigenlijk gebruik is een beugel die kapot gaat door eigen “schuld”. Hierbij valt te denken aan kapotte apparatuur t.g.v. eten, stoeien, sporten, nagelbijten, etc.

HET IS HEEL BELANGRIJK DRIE MAAL PER DAG TE POETSEN!!!