Hoe gaan we te werk

De beugelbehandeling

Veel gestelde vragen

Je kunt bij de Orthodontische Praktijk Veldhoven terecht als je tanden scheef of te ver naar voren staan, maar wij zijn specialisten die meer doen dan alleen tanden rechtzetten. Wij kunnen ook iets voor je betekenen als er te veel of te weinig ruimte is in je gebit of als je niet goed kunt kauwen omdat je kiezen niet goed op elkaar sluiten.

Een mooi gebit in 3 stappen

1

Vóór de behandeling

Direct tijdens het eerste consult zal de orthodontist vragen naar wat precies je wensen zijn. Daarna doet hij onderzoek naar de stand van je gebit en de kaken op dat moment. Ook kijkt hij naar je gezicht en naar je profiel om vervolgens te bespreken wat de mogelijkheden zijn om te behandelen. Om een definitief behandelplan op te stellen worden röntgenfoto’s gemaakt en vragen we je te ‘happen’ zodat een goede afdruk van je tanden, kiezen en kaak gemaakt kan worden. Met behulp van deze gegevens wordt bekeken wat het behandelplan precies moet worden. Dit plan wordt tijdens het vervolgconsult met jou (en je ouders) besproken en uitgelegd. Er wordt ook direct een kostenbegroting voor de behandeling gemaakt.

Als jij (en/of je ouders) akkoord gaat met het behandelplan en de daarbij komende kosten, wordt afgesproken wanneer de behandeling wordt gestart. Het tijdstip waarop de behandeling begint, hangt af van veel verschillende factoren, zoals je leeftijd, je gebitsontwikkeling, kaakgroei en grootte en de soort van de afwijking.

2

Tijdens de behandeling

Een beugelbehandeling bestaat uit twee delen; de actieve behandeling, waarin de tanden worden gecorrigeerd met een beugel en een nabehandeling waarbij gezorgd wordt dat de tanden niet terug groeien in de oude stand. Tijdens de behandeling kom je iedere vier tot zes weken op controle. Dit is afhankelijk van de soort beugel die je hebt en van de afwijking die gecorrigeerd moet worden.

Er zijn vele soorten beugels, waarbij een onderscheid gemaakt wordt tussen vaste en losse beugels.
Een vaste beugel zit vastgeplakt op de tanden en kun je niet zelf uitdoen. De plaatjes of brackets worden met speciale lichtuithardende lijm (composiet) op de tanden vastgemaakt. Vervolgens wordt een draad door de brackets aangebracht die kracht uitoefent op de tanden waardoor ze gaan schuiven. Deze draad moet regelmatig vervangen of aangepast worden, zodat de tanden stap voor stap rechter komen te staan en het boven- en ondergebit steeds beter op elkaar gaat passen. Het is heel belangrijk deze beugel goed te poetsen anders bestaat het risico op gaatjes in de tanden. De mondhygiëne wordt door ons goed gecontroleerd, en als dit nodig is, krijg je een afspraak bij onze preventie-assistente, die goed uitlegt hoe je moet poetsen. Zij kan ook zorgen voor gebitsreiniging en tandsteen verwijderen.

De meest gebruikte en bekende losse beugels zijn de activator (blokbeugel), de buitenbeugel en de lipbumper. De activator zorgt er voor dat de overbeet kleiner wordt. Dit gebeurt door de boventanden naar achteren te verplaatsen en/of de onderkaak naar voren te laten groeien. De buitenbeugel wordt vastgemaakt aan metalen bandjes die op de bovenkiezen bevestigd worden. De buitenbeugel zorgt ervoor dat de bovenkaak en de bovenkiezen naar achteren gaan en dat er meer ruimte komt in de bovenkaak. Een lipbumper verplaatst de kiezen naar achteren, zodat er meer ruimte ontstaat voor de andere tanden. De lipbumper wordt meestal in de onderkaak gebruikt.

Daarnaast bestaat er een groot aantal andere beugels die voor allerlei doeleinden gebruikt kunnen worden. Voor iedere patiënt wordt bekeken in welke richting de kaken en de tanden verplaatst moeten worden om een goed passend gebit en een mooi harmonieus profiel te krijgen.

De controles vinden een keer per vier tot zes weken plaats. Hiervoor maak je steeds zelf een afspraak met je pasje bij de zuil bij de receptie. Tijdens de controle wordt altijd gekeken of er voldoende vooruitgang zit in de behandeling. Vervolgens worden bij de vaste apparatuur de draden vervangen of aangepast, zodat iedere tand het juiste zetje krijgt om weer iets op te schuiven in de goede richting. Als de beugel weer aangespannen is, zul je een paar dagen wat druk voelen op de tanden. In principe mag dit geen pijn doen. Ook de losse beugels, zoals de activator en de buitenbeugel worden op hun juiste werking gecontroleerd en aangepast als dat nodig is. Het precies volgens instructie dragen van de beugels is heel belangrijk voor een goede vooruitgang van de behandeling, de orthodontist zal aangeven hoeveel uren per dag nodig zijn. Daarnaast is altijd een goede mondhygiëne noodzakelijk, ook hier kijken we naar en als er iets niet goed gaat, wordt dat besproken of volgt er een afspraak bij de preventie-assistente.

3

Na de behandeling

Als je tanden en kiezen recht staan en goed passen, wordt de beugel verwijderd. Op dat moment is de actieve behandeling afgelopen. Vervolgens begint de nabehandeling om ervoor te zorgen dat je tanden en kiezen ook recht blijven staan en de oude afwijking niet meer terugkomt. In de boven- en onderkaak worden daarom spalkjes geplaatst. Dat zijn dunne metalen draadjes die aan de binnenkant van de boven- en ondertanden worden vastgelijmd zodat de tanden aan elkaar verbonden zijn en niet terug kunnen draaien. In de bovenkaak wordt meestal ook nog een retentieplaatje geplaatst: een losse gehemelteplaat die gemiddeld een half jaar dag en nacht gedragen wordt en daarna mag worden afgebouwd. Soms wordt ook een activator als nabehandeling geplaatst om er voor te zorgen dat de overbeet niet terugkomt.