Beugel

De positioner

De positioner

De positioner is een heel belangrijke beugel. Hij zorgt ervoor dat je tanden en kiezen in een nog iets betere positie komen te staan en daarna vastgroeien in die positie. Met de vorige beugel zijn je tanden n.l. wel rechtgezet, maar ze zijn nog niet vastgegroeid.

Misschien heb je al gemerkt dat je tanden en kiezen anders willen gaan staan als je geen beugel draagt. Om te voorkomen dat dit gebeurt, moet je de positioner heel goed dragen. Volg de instructies dan ook heel goed op.

Wanneer je de positioner indoet. Hoort de “V” in de beugel aan de bovenkant te zitten. Duw de beugel met je duimen tegen je kiezen aan en bijt er vervolgens in. Zorg dat tijdens het dragen van de positioner je kaken altijd op elkaar staan. Door in je beugel te bijten, bevorder je dat de tanden en kiezen sneller in de juiste positie komen.

Je moet de beugel de eerste 7 dagen dag en nacht dragen. Haal de beugel niet voor elk snoepje en elke zin die je wil zeggen uit je mond.

Na zeven dagen moet je de positioner, gedurende 1 jaar, gemiddeld 16 uren per dag dragen. Dit is bijvoorbeeld van 16.00 uur ’s middags tot de volgende ochtend 8.00 uur. Als je ’s avonds weggaat om te sporten of je gaat naar vrienden toe, dan hoef je de beugel niet mee te nemen. Maar moet je de uren die je gemist hebt wel bijhouden, zodat je die tijd op een zaterdag of zondag kunt inhalen. Als je bijvoorbeeld door de week 4 uren gemist hebt, draag je de beugel zaterdag geen 16 uren maar 20 (16 + 4 uur).

Je zult in het begin wel wat moeite hebben met het dragen van de beugel. Het kan een raar gevoel geven en het kan ongemakkelijk zijn (kaken op elkaar houden). Maar het is een hele belangrijke beugel, dus probeer toch zo goed mogelijk je best te doen.

Met deze beugel is het eigenlijk niet anders dan met andere beugels die je hebt gehad: je moet er aan wennen. Als je eenmaal gewend bent, zal hij zelfs prettig zitten en geen problemen meer geven. Het kan dat de positioner in het begin ’s nachts uitvalt. Meestal komt dit doordat je nog aan de beugel moet wennen of omdat je hem overdag te kort hebt gedragen.

Het is heel belangrijk dat je ’s ochtends na het ontbijt, ’s middags als je thuiskomt en ’s avonds voor je gaat slapen je tanden goed poetst. Na het poetsen moet je ook de positioner goed schoonmaken met tandenborstel en tandpasta.

Soms krijgt de beugel na een tijdje aanslag. Leg dan de beugel een kwartiertje in lauwwarme azijn (niet te heet want daar kan de beugel niet tegen).

Wanneer je de positioner niet in hebt, moet je hem altijd in het doosje doen. Zorg er bovendien voor dat huisdieren er niet bij kunnen.

Je krijgt twee gipsmodellen mee naar huis. Je tanden en kiezen stonden vorige week zoals ze in het witte model staan. De positie van je tanden worden zoals deze te zien zijn in het roze model. Dit roze model moet je heel goed bewaren. Je positioner is op dit model gemaakt.

Stel dat er iets met je positioner aan de hand is, dan hebben we het roze model nodig voor reparatie. Bij pijnklachten, zoals blaasjes op je tandvlees of druk achter in je mond, moet je contact opnemen met je orthodontist. Anders loop je onnodig met deze pijnklachten door.

Reparaties die uitgevoerd moeten worden door oneigenlijk gebruik van de beugel worden in rekening gebracht. Oneigenlijk gebruik is een beugel die kapot gaat door eigen “schuld”. Hierbij valt te denken aan kapotte apparatuur t.g.v. eten, stoeien, sporten, nagelbijten, etc.

HET IS HEEL BELANGRIJK DRIE MAAL PER DAG TE POETSEN!!!