Beugel

De activator

De activator

De activator is een apparaat dat uit een boven- en een onderbeugel bestaat die aan elkaar vastzitten. De bedoeling van het apparaat is dat het de groei van je boven- en onderkaak gaat beïnvloeden.

Na een tijdje zullen je kaken beter op elkaar gaan passen en zul je je mond, tanden en kaken beter kunnen gebruiken. Net zo belangrijk is ook dat je uiterlijk zal verbeteren. Een activator werkt alleen als hij goed gedragen wordt, minstens 14 – 16 uur per etmaal. Tijdens het eten en sporten moet je de activator uitdoen. Zorg ervoor dat je de activator volgens een strak schema draagt en elke dag zoveel mogelijk dezelfde tijden inhoudt.

In het begin zit de activator soms strak in je mond. Na een paar dagen zul je merken dat hij losser gaat zitten. Wanneer je dichtbijt gaat dat op een heel andere manier dan je voorheen gewend was. Ook slikken en praten gaat anders. Je zult echt even aan de activator moeten wennen. Veel patiënten hebben in het begin last van:

  • gevoelige tanden
  • veel speeksel
  • moe gevoel in kauwspieren
  • blaartjes op het tandvlees

Meestal duren deze klachten niet lang. Als er een week na het plaatsen nog steeds klachten zijn moet je even een afspraak maken. Als er zere plekken ontstaan achter je ondersnijtanden of onder je tong moet er iets van de activator af geslepen worden. Het kan ook voorkomen dat de activator tijdens de nacht uit je mond valt. Dit gaat meestal vanzelf na een paar dagen beter.

Zorg dat je de activator schoonhoudt. Maak hem elke dag schoon met een borstel en tandpasta (of gewone zeep) en spoel hem af met water. Komt er toch hardnekkige aanslag op dan kun je een keer bruistabletten gebruiken.

Een activator is niet bedoeld om mee te spelen. Dat is schadelijk voor je tanden en kan leiden tot breuk van draden of kunsthars.

Zorg dat je de activator goed opbergt wanneer je hem niet draagt in het daarvoor bestemde doosje of tasje dat je erbij krijgt.

Reparaties die uitgevoerd moeten worden door oneigenlijk gebruik van de beugel worden in rekening gebracht. Oneigenlijk gebruik is een beugel die kapot gaat door eigen “schuld”. Hierbij valt te denken aan kapotte apparatuur t.g.v. eten, stoeien, sporten, nagelbijten, etc.

HET IS HEEL BELANGRIJK DRIE MAAL PER DAG TE POETSEN!!!