De Beugel

Vaste apparatuur

Vaste apparatuur

Vaste apparatuur wordt ook wel plaatjesbeugel of brackets genoemd. Op elke tand zit nu een metalen slotje (bracket) geplakt.

Om de kiezen zit vaak een ringetje (band). Door de brackets en banden zit een draad die is vast gezet met behulp van de schuifjes op de bracket of stalen ligaturen. De draad die door de brackets loopt gaat ervoor zorgen dat je tanden langzaam gaan verschuiven. Daarvoor oefent deze draad krachten uit op je tanden en kiezen, die vooral de eerste paar dagen een beetje gevoelig kunnen zijn. Ze kunnen ook losser in je kaak gaan staan. Het slijmvlies van je wangen, lippen en tong kan geïrriteerd raken, hetgeen na een paar dagen meestal vanzelf weggaat. Het scherpe gevoel kun je ook wegnemen door op die plaats waar de beugel last veroorzaakt een beetje witte was tegenaan te drukken.

Een vaste apparatuur beugel is vrij kwetsbaar. Het is heel belangrijk om hard dichtbijten te vermijden. Dit voorkomt dat de brackets losschieten van je tanden. Harde etenswaren zijn absoluut uit den boze! Kauwgom kauwen ook. Harde snoepjes, drop, toffees en winegums zijn verboden. Zo ook: pepermunt, Mars, Snickers, chocolade, pinda’s, nootjes, stokbrood, harde  broodjes, muesli, crackers, rauwe worteltjes, radijsjes etc.. Appels van te voren in stukjes snijden, dus niet afbijten. Soms kun je in het begin alleen op je voortanden bijten en komen de kiezen niet goed op elkaar. Wees dan extra voorzichtig.

De bandjes om de kiezen zijn met een speciale lijm vastgeplakt. Deze lijm lost op als je frisdrank of andere drank drinkt waar prik in zit. Om te voorkomen dat banden los gaan zitten moet je dus geen koolzuurhoudende dranken meer drinken.

Mocht er toch iets kapot gaan aan de beugel dan is het verstandig om meteen naar de praktijk te bellen. Vaak is het nodig om de apparatuur zo snel mogelijk te repareren. Een losse bracket kan op zich weinig kwaad maar als je er last van hebt bv. een draad die uitsteekt kun je beter niet wachten tot de volgende afspraak.

IS ER EEN BRACKET LOS? BEL ONS DAN!

Vaste apparatuur is niet schadelijk voor het gebit indien veel aandacht wordt besteed aan het tanden poetsen. Poets je tanden iedere keer als je iets gegeten hebt met een zachte  tandenborstel. Kijk goed in de spiegel of alles nauwkeurig schoon is.

Vergeet vooral niet je tandvlees goed te masseren; als het goed is mag dit met poetsen niet bloeden. Indien de mondhygiëne onvoldoende is kunnen gaatjes onstaan vooral naast brackets. Om dit te helpen voorkomen moet je  ook elke dag na school spoelen met fluoride oplossing. Dit krijg je op recept (voldoende voor 4 maanden) bij de apotheek. Snoep en zoete frisdrank zijn erg slecht voor je gebit en verhogen het risico op gaatjes.

Reparaties die uitgevoerd moeten worden door oneigenlijk gebruik van de beugel worden in rekening gebracht. Oneigenlijk gebruik is een beugel die kapot gaat door eigen “schuld”. Hierbij valt te denken aan kapotte apparatuur t.g.v. eten, stoeien, sporten, nagelbijten, etc.

HET IS HEEL BELANGRIJK DRIE MAAL PER DAG TE POETSEN!!!